joi, 3 decembrie 2009

Capra vecinului sau de ce moare propria capra?!...


Si toamna a apus. Asa spun astrele... dar ce nu spun ele este faptul ca inca suntem in criza. Inca mai votam... Inca mai aud sunetul taios pe caldaramul rece al asfaltului. Pe unde este asfalt. Sau pe pavelele lui Udrea. da, vorbesc de Udrea cea blonda. Rece ne este si gandul ca nu mai stim cu cine sa votam. Rece este si singuratatea cand o simti din plin si cand esti constient ca te inconjoara din toate partile. Traiesc intr-o lume unde prietenii sunt de fatada, pt ca nu ii mai pot simti altfel. Sentimentele mele sunt acolo, undeva, ascunse sub povara unei cortini. Nici ele nu mai stiu sa iasa la suprafata. Toamna a trecut. A venit frigul unui decembrie cu schimbari. Daca vor fii schimbari. Cu votari. Celebra intrebare: Bine, bine, dar cu cine sa votez? nu mai are nicio semnificatie. Intre un Base care apeleaza la tertipuri pentru a se mentine intr-o functie importanta si un Geoana care crede ca se face politica cu diplomatie, eu ce sa aleg? Ca jurnalist il ignor pe Base. Si nu il respect. Ce, el are respect pentru noi, cei care scriem?... Prea multe evenimente care ma scot din minti, duc in defavoarea lui...

A venit un decembrie cu schimbari. In trei zile bani mai multi la doctori pentru vizitele la spital ale mamei, pentru alergia mea care a venit pe nepusa masa... Scandalurile politice duc la extreme. La Valcea mai rau ca oricand. Nu ma mai impresioneaza nici macar astea. Dar ma impresioneaza in schimb batranii pe care ii intalnesc in peregrinarile mele, batranii de care scriu, fetele lor pline de amaraciuni sau senine, dupa caz, ca au trait atata timp si pot sa isi povesteasca trecutul la nepoti. Ce ma mai impresioneaza insa este curiozitatea oamenilor care ramane neschimbata, in ciuda schimbarilor. Este mai important ce face capra vecinului, decat motivul pentru care ii moare propria capra. (Aviz iubitorilor de barfe, interesati de programul celor din jur, de cum isi petrec timpul cei de la masa vecina, sau depinde... propria masa).
Oamenii sunt maleabili, deschisi in a crede. Pentru ce as fi eu mai umana decat restul?...
Nu mai stiu cu cine sa votez. Nu mai stiu nici ce sa aleg.

Dar stiu ca pe o ploaie mocaneasca, care te scoate din minti, glasul pasilor pe caldaram, sub castanii si teii golasi de pe strazile Ramnicului, este la fel de rece si de nedrept.